Solarne elektrane

Auto In

Na pomolu solarni bum u Republici Srpskoj

Na sajtu Regulatorne komisije za energetiku RS, izašao je spisak svih postrojenja koja su aplicirala za odobrenje preliminarnog prava na podsticaj za proizvodnju električne energije korišćenjem obnovljivih izvora energije u solarnim elektranama.

Sve ukupno, radi se oko novih 1300 kW instalisanih kapaciteta, što je ogroman pomak gledajući dosadašnje projekte i investicije u ovom polju. Ukupna vrijednost svih investicija u nove solarne elektrane iznosi oko 2 miliona eura.

Ovakvo ponašanje investitora u solarne elektrane je vjerovatno uzrokovano odlukom da će se feed in tarife u RS, ponovo smanjivati nakon 01.01.2014 godine, tako da će projekti kojima bude odobren posticaj prodavati električnu energiju po poslednjim utvrđenim cijenama iz maja mjeseca ove godine.

Auto In Prnjavor 1 – prva solarna elektrana u Republici Srpskoj

elektranacertifikat

Rjesenje – Sertifikat MSE Prnjavor 1

Auto IN Prnjavor na lokaciji objekta firme AUTO IN u Prnjavoru je izgradio prvu solarnu elektranu u Republici Srpskoj.  Fotonaponski modul 112×240 Wp=26,88Wp (DC). Invertori su jačine 2x15kW = 30kW (AC). Planirana godišnja proizvodnja električne enegrije je 29,793 kWh.

Solarna elektrana je izgrađena 31.10.2013. godine. Period važenja certifikata je 15 godina.