Prnjavorčani sa štedljivim automobilom na Tesla FIA reliju

Prnjavorčani sa štedljivim automobilom na Tesla FIA reliju

 

Prnjavorčani sa štedljivim automobilom

 Prnjavorčani Siniša Blatešić i Aleksandar Kalaba sutra kreću u Višegrad, kako bi sa već poznatim štedljivim Toyota hybrid vozilom na tri pogonska goriva (struja, benzin i plin) učestvovali na prestižnom Tesla reliju.

Riječ je o reliju iz serije Alternative Energies Cup, koja se vozi pod patronatom FIA-e, Svjetske automobilističke federacije.To je sportska, promotivna, humanitarna i edukativna manifestacija, čiji je cilj povećanje svijesti vozača i široke javnosti o upotrebi automobila sa smanjenom emisijom ugljen monoksida. Činjenica da je ovo događaj, koji se organizuje pod okriljem FIA-e, govori o ozbiljnosti relija, učesnicima, ali i mogućnosti za promociju, ne samo Blatešićevog štedljivog auta, nego i Prnjavora i Republike Srpske.

Blatešić je potvrdio da iako se prvi put takmiči na ovako specifičnom reliju, gdje se buduje štedljivost, ipak ima određena saznanja da posjeduje odlično vozilo, a neće faliti ni iskustva jer je njegov suvozač Aleksandar Kalaba već učestvovao na ovom reliju. “Očekujemo s pravom dobar rezultat, radimo smo testiranja i naš automobil ima sjajne performanse i veoma malu potrošnju uz bukvalno zanemarivu emisiju štetnih gasova”, kaže Blatešić. Ilustracije radi, auto je u posljednjoj testnoj vožnji od 100 kilometara, “sagorio samo 3,2 litre plina, potvrdio nam je Blatešić.

Duž itinerera predviđene su dionice puta gdje se takmičarima vrednuju tačnost (zadata brzina) i količina utrošenog goriva. Reli se vozi u potpuno normalnim uslovima, bez bilo kakve obustave saobraćaja gdje vi učesnici relija, moraju da u potpunosti poštuju saobraćajne propise.

Na reliju će učestvovati vozači iz nekoliko evropskih zemalja, Italije, Monaka, Španije, Francuske, Holandije, Nemačke, Austrije, Poljske, Slovenije, Srpske Republike, Bugarske, Grčke i Srbije a koristiće ekološka vozila svrstana u tri kategorije koje su određene FIA propisima, električna vozila, hibridna vozila i vozila koja koriste alternativna goriva (TNG, CNG, hidrogen, bio dizel…)

Comments for this post are closed.