Blatešić i Kalaba stigli u Višegrad na start Tesla FIA relija

Blatešić i Kalaba stigli u Višegrad na start Tesla FIA relija

 

Siniša Blatešić i Aleksandar Kalaba danas u popodnevnim časovima stigli su u Višegrad, odakle sutra ujutro kreće prva etapa Tesla relija, koji se vozi pod patronatom FIA-e, Svjetske automobilističke federacije.

Blatešić i Kalaba stigli u Višegrad na start Tesla FIA relija

Na reliju sa već poznatim štedljivim Toyota hybrid vozilom na tri pogonska goriva. Tražiće što bolji plasman u seriji Alternative Energies Cup… Prnjavorlive.info će svakodnevno objavljivati fotografije i priču o Prnjavorčanima na ovom prestižnom automobilističkom takmičenju…


3. TESLA RELI je sportska, promotivna i istorijsko-turistička manifestacija. Ima za cilj povećanje svesti kod vozača i široke javnosti o upotrebi automobila sa smanjenom emisijom ugljen-dioksida, uz upotrebu ekološki čistih goriva, a sve u cilju zaštite i očuvanja životne sredine.

Reli je upisan u FIA kalendar i boduje se za svetski FIA Altrenative Energies Cup. Održava se od 10. do 12. jula 2014. godine i jedan je od svega 10-tak reli takmičenja ove kategorije u svetu.

Organizator relija je Auto reli turing klub Srbija iz Beograda, a pokrovitelj svetski priznati filmski režiser, Emir Kusturica.

Istorijsko-turistički karakter se manifestuje kroz promociju Andrićgrada, jedinstvenog grada od kamena ispunjenog raznoraznim
sadržajima svojstvenim njegovom idejnom tvorcu, Emiru Kusturici, koji nikoga ne ostavljaju radovnodušnim. Takodje, reli nosi naziv Nikole Tesle, jednog od najvećih naučnika i umova u istoriji čovečanstva, i ima za cilj proširenja saznanja o njegovoj ličnosti, kao i dostignućima i izumima na polju elektrotehnike.

Sportski deo relija biće obeležen ceremonijalnim startom, 10. jula u 14 časova u Andrićgradu, i ciljem u Beogradu, 12. jula.

Itinerer je dug 508 km sa 13 specijalnih regulacionih testova koji se boduju.Duž itinerera predvidjene su deonice puta gde se takmičarima vrednuju tačnost (zadata brzina) i količina utrošenog goriva. Reli se vozi u potpuno normalnim uslovima saobraćaja, bez bilo kakve obustave i svi učesnici moraju u potpunosti da poštuju saobraćajne propise.

Prema FIA propisima, učesnici su svrstani u tri kategorije, i to: kategorija IIIA – vozila na električni pogon, kategorija VII –
hibridna vozila i kategorija VIII – vozila na alternativna goriva (TNG, CNG, bio dizel … ).

Očekuje se učešće takmičara iz nekoliko evropskih zemalja (Italija, Slovenija, Republika Srpska, Bugarska, Poljska, Srbija), dok zvanična lica na reliju dolaze iz Švedske, Grčke i Brazila.

Prva dva izdanja TESLA RELIJA, održana 2012. i2013. godine, bila su propraćena u brojnim medijima, u vidu tekstualnih natpisa u pisanim i elektronskim medijima, kao i snimakai i raznih intervjua emitovanih na brojnim TV kanalima.

I ove godine se, zbog karakteristika relija, očekuje takodje veliko interesovanje medija, čime se otvaraju velike mogućnosti za promociju ove vrste takmičenja u Srbiji.

Comments for this post are closed.