Prnjavor Ugradnja plina u dizelaše

Prnjavor: Ugradnja plina u dizelaše

Ukoliko u svom vlasništvu imate vozila sa dizel motorima i ukoliko u njih želite da ugradite plin, to odnedavno možete učiniti u prnjavorskom auto-servisu “Auto In”.

Prnjavor: Ugradnja plina u dizelaše

U servisu odavno ugrađuju plinsku instalaciju

u benzin motore, a sa ugradnjom plina u dizel motore počeli su u proljeće 2016. godine. Nakon obuke u fabrici “Stag” u Poljskoj i posjete najvećem sajmu iz oblasti plinskih tehnologija “Gas Expo” u Varšavi, ugradnja plinske instalacije u dizel motore, mogla je početi u prnjavorskom servisu.

 

Prnjavor: Ugradnja plina u dizelaše

 

 

 

 

“Budući da se bavimo alternativnim idejama pogona i uštedama na tom polju, ideja se rodila još prošle godine. Već par godina ugrađujemo autogas u sve vrste putničkih i dostavnih vozila sa benzinskim motorima. A 2013. godine počeli smo i sa ugradnjom autogasa u hibridna vozila, kao prvi u ovom dijelu Evrope. Sa tim automobilima smo učestvovali i na takmičenjima koja se boduju za FIA Kup”, rekao je Siniša Blatešić vlasnik “Auto In” servisa.

 

Prnjavor: Ugradnja plina u dizelaše

Ugradnju plina u dizel motore

isprobali su na automobilu koji je u vlasništvu servisa, jer kako ističe Blatešić prvo su željeli sve isprobati na “vlastitoj koži”.

 

 

 

 

“Prvo smo preradili naš “

Renault grand espace 2,2 dci”, gdje smo dobili povoljne rezultate po pitanju ekonomije, troškova eksploatacije. Postigli smo uštedu u finasijama do 25% i zamijenili dizel sa 47% autogasa. U pogledu snage postigli smo da automobil dobije 20 konjskih snaga više. U pogledu uštede, automobil manje troši, jer je razlika u cijeni dizela i LPG-a otprilike 1 KM. Samim tim, nije teško izračunati da vozilo štedi na litri zamijenjenog dizela 1 KM po trenutnim cijenama”.

 

 

 

 

Prnjavor: Ugradnja plina u dizelaše

Pored ugradnje u putnička vozila

u servisu su postigli dobre rezultate i kada je u pitanju ugradnja plina u kombi vozila. Vlasnici su prezadovoljni.

“Radili smo nekoliko kombi vozila “Iveco turbodaily”. Vozači su prezadovoljni, jer vozila manje troše, a imaju znatno više snage na raspolaganju. Na primjer, vozilo koje tokom dana pređe od Banjaluke do Sarajeva i nazad oko 500 kilometara, uštedi oko 25 KM. To je na mjesečnom nivou oko 600 KM, a na godišnjem i do 7.200 KM. Kada govorimo o još većim potrošačima dizela kao što su kamioni, autobusi i druge radne mašine, jasno je da su uštede velike”.

 

 

 

 

Prnjavor: Ugradnja plina u dizelaše

Brojne su prednosti ugradnje plina u dizel motore. Najznačajnija je ona finansijske prirode, ali treba istaknuti i ekološku.

“Ugradnjom autogasa vozilo ima čistiji izduv, manju potrošnju samog dizela kojeg smo zamijenili sa LPG-om, koji pomaže boljem sagorijevanju. Rad motora postaje tiši. Smanjuju se i troškovi održavanja motora, jer se produžuje interval zamjene ulja, dpf filtera, egr ventila. Najbolji rezultati postižu se na “common rail” motorima”, pojašnjava Blatešić.

 

 

Troškovi same ugradnje zavise od tipa vozila. Zajedno sa atestom cijene se kreću od 2.200 KM.

Prnjavor.info – Zoran Ančić

Comments for this post are closed.