Prnjavorčanin svojom tojotom prelazi 100 kilometara za pet KM

Prnjavorčanin svojom tojotom prelazi 100 kilometara za pet KM

PRNJAVOR – Vlasnik Auto-servisa i autopraone “Točak” u Prnjavoru Siniša Blatešić, kombinovanjem više vrsta pogonskog goriva, stvorio je uslove za nevjerovatne uštede. Riječ je o jedinstvenoj kombinaciji više vrsta pogonskog goriva, koja vožnju autom čini jeftinijom i od autobuske karte.

Prnjavorčanin svojom tojotom prelazi 100 kilometara za pet KM

Blatešić je vlasnik automobila tojota prius, poznatog modela na tzv. hibridni pogon. Ovaj automobil ima 1.6 l benzinski motor, elektro – pogon od 20 kilovata, a Blatešićeva tajna uštede leži u instaliranju i plinskog rezervoara,odnosno kombinovanjem još jednog veoma povoljnog pogonskog goriva, prenosi prnjavorlive.info.

Ovako modifikovana tojota , uz izuzetan ekološki pogon, ostvaruje i ogromne uštede.

“Kombinacija plina umjesto benzina sa strujom u okviru hibridnog pogona, prema mojoj procjeni je toliko povoljna da 100 kilometara prelazim za nešto malo više od pet konvertibilnih maraka”, kaže Blatešić.

Prema njegovim riječima, kada je uvezao tojotu i nakon ugradnje plinskog goriva, u rubrikama za registraciju vozila, nije bilo mogućnosti za upis i trećeg pogonskog goriva, pa se moralo improvizovati.

“Kompletno vozilo je potpuno serijsko, ništa nismo radili što proizvođači ne dozvoljavaju. Ovdje je samo riječ o kombinaciji više goriva i prema informacijama koje smo dobili u Tojotinom servisu. Ovo je prvo vozilo u BiH, a možda i u regionu koje je modifikovano za ovako velike uštede”, rekao nam je Blatešić.

A kolike  su uštede u pitanju najbolje potvruđuju sljedeće cifre. Recimo od Prnjavora do  Beograda i nazad što je oko 600 kilometara, potrebno vam je samo 30 KM za gorivo. Do Banjaluke i nazad nešto malo više od pet maraka. Karta u jednom smjeru do Banjaluke košta oko sedam KM. Recimo štedljivijem dizelu  za istu dionicu treba 15-tak maraka, pa je računica i više nego jasna!

Ekološki entuzijasta

Siniša Blatešić je na krovovima servisa instalirao solarne panele za proizvodnju električne energije. Jedan je od prvih u Republici Srpskoj koji je ispunio veoma komplikovanu proceduru za ovaj vid proizvodnje čiste energije.

Nažalost,država umjesto da podržava, subvencioniše i finansira ovakve projekte, samo je zakomplikovala procedure koje nisu ni malo jeftine, tvrdi Blatešić.

Ušteda je samo jedan od aspekata korišćenja jeftinijih oblika energije. Blatešić smatra da ekologija mora biti primarni zadatak svakog građanina i zajednice. Tako bi sredinu u kojoj danas živimo sačuvali za naše potomke.

Comments for this post are closed.